Skip to content

Tribina 2. u CZKD-u

March 15, 2011

23. Februar 2011. Beograd, Centar za kulturnu dekontaminaciju

Fondacija Fridrih Ebert i pokret „Evropa nema alternativu“ organizovali su tribinu  pod nazivom „Uzroci nasilja u kulturi“.

Tribinu je moderirala Jelena Ivančević, bivša aktivistkinja Studentske unije srbije i jedna od osnivačica pokreta Evropa nema alternativu.

Na tribini su učestvovali:

–           Borka Pavićević – Centar za kulturnu dekontaminaciju,

–           Jovan Ćirilov – Književnik i teatrolog,

–           Narcisa Knezevic-Sijan -Direktorka Muzeja Africke umetnosti u Beogradu.

Na tribini se govorilo o nedostatcima kuturne politike, manama pojedinih kulturnih i državnih institucija kao i onim nedostatcima koji direktno utiču na kreiranje atmosfere šovinizma i nasilja u Srbiji.

Ovo je druga u nizu tribina koje se bave uzrocima nasilja među mladima u Srbiji. Tema nasilja u kulturi je na ovoj tribini aktivno analizirana od samog starta u interakciji sa publikom koja je imala priliku da ponudi svoje viđenje i svoj odgovor na pitanje šta je to nasilje u kulturi. Učesnici iz publike su u samom startu naveli nekoliko primera iz perioda devedesetih kao i pojmove poput amaterizma, primitivizma i reality programa.

Borka Pavićević, kao prva uvodničarka, navela je kako je koren ove problematike mnogo dublji i kompleksniji da bi se striktno vezivao za određeni vremenski period, pre petog oktobra ili posle petog oktobra i da je kontekst dešavanja takav da rad na ovom problemu jako dugo traje i da debate ovog tipa traju godinama. Ključno pitanje koje se postavlja nije zašto postoje programi koji promovišu kič već nedostatak kvalitetnog sadržaja na drugoj strani. Fokus prvog dela Borkinog izlaganja bio je na pojmovima reality show-a i njegovim počecima u srpskom savremenom društvu kao i drugim pojavama na političkoj sceni Srbije koji podsećaju upravo na reality programe koji dominiraju u kulturnom i javnom prostoru.

Jovan Ćirilov je u svom prvom izlaganju na tribini izrazio značaj postojanja onog sloja ljudi koji svojim potrebama za kulturnim sadržajima pomažu kulturnu scenu, da jedna izuzetna kultura može da izdržava sama sebe a da ne bude komercijalna.

Narcisa Knežević Šijan je u svom izlaganju istakla da glavno nasilje u kulturi je u činjenici da su muzeji zatvoreni i da su mladi u situaciji da rastu bez mogućnosti da vide redovne postavke Narodnog muzeja sa njegovim brojnim sadržajima. Nedostatak ulaganja u kulturu predstavlja ključ loše kulturne politike koja otvara vrata monokulturalnosti i nedostatku pluralizma i različitosti na kulturnoj sceni Srbije.

Tribinu je posetilo preko 50 ljudi, među kojima su se našao veliki procenat onih koji rade u kulturnim institucijama, muzejima i aktivno su učestvovali i doprinosili interaktivnom delu tribine. Iz publike su se uglavnom čuli komentari i informacije o radu kulturnih institucija u Srbiji kao i komentari o nedostatcima u načinu vođenja politike prema institucijama koje zavise od budžeta države.

Tribina je bila najavljena putem elektronske pozivnice koja je otišla na mejlove sa CZKD liste, putem najave u dnevnom listu „Danas“ i preko fejsbuk grupa „Evropa nema alternativu“ i Fridrih Ebert Fondacije. Tribina je nekoliko dana ranije promovisana i sa 50 plakata koji su polepljeni po fakultetima: Filozofski, Filoloski, Biologija, Geografija, Prirodno matematicki, Masinski, Tehnoloski, Arhitektonski, Gradjevinski, Elektrotehnicki, kao i domovima studenata Studentski grad i Dom studenata Kralj Aleksandar. Plakati su najavljivali temu tribine, govornike, mesto i vreme održavanja kao i organizacije Fridrih Ebert i Evropa nema alternativu. U okviru scenografije na tribini iza govornika se našao i backdrop na kome se navode teme celog ciklusa tribina o nasilju kao i logoi organizatora fondacije Fridrih Ebert i pokreta Evropa nema alternativu. Cela tribina je tonski zapisana i fotografisana.

Na osnovu tonskih zapisa ove i prethodne tribine kao i tekstova pojedinih govornika i organizacija učesnika na tribinama, trenutno se radi na pisanju brošure koja će biti štampana i distribuirana na narednim tribinama i uličnim akcijama koje su planirane za kraj 2011. godine.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: