Skip to content

Tribina 3. u CZKD-u

April 14, 2011

Tribina 3 : „UZROCI NASILJA U MEDIJIMA“

Fondacija Fridrih Ebert u saradnji sa pokretom „Evropa nema alternativu“ organizovala je, 13 aprila u Centru za kulturnu dekontaminaciju, tribinu pod nazivom „Uzroci nasilja u medijima“.

Ovo je bila treća u nizu tribina koje se bave uzrocima nasilja među mladima u Srbiji. Ovoj tribini prethodile su dve tribine koje su se bavile uzrocima nasilja u obrazovanju i kulturi.

Na tribini su govorili:

–          Miloš Vasić – novinar nedeljnika „Vreme“,

–          Želimir Bojović – urednik web portala radia „Slobodna Evropa“,

–          Predrag Sarapa – novinar „Studia B“.

Tribinu je moderirala Jelena Ivančević, jedna od osnivačica pokreta „Evropa nema alternativu“ i bivša aktivistkinja „Studentske unije Srbije“.

Glavne teme o kojima je bilo reči na tribini bili su govor mržnje u medijima, posledice medijskog aktivizma, načini izveštavanja o nasilju u medijima i uticaj interneta i društvenih mreža.

Miloš Vasić je fokusirao svoja izlaganja na pitanje nasilja nad novinarimai posledicama koje trpe novinari koji su stradali zbog sopstvenog rada i aktivističkog pristupa ia naglasio da „nerasvetljen zločin teži da se ponovi“.

U nastavku tribine Želimir Bojović je govorio o budućnosti medija, sistema obaveštavanja i izveštavanja, siromaštvu domaćih medija i značaju društvenih mreža, twitera i interneta. Želimir je takođe pominjao značaj odgovornosti novinara i diverziteta u obrazovanju i pogledu na novinarski rad.

Predrag Sarapa je govorio o kapacitetima i pojedinačnim kvalitetima medijske scene u Srbiji i neophodnosti stručnog izveštavanja i ekspertskog pristupa različitim temama. Sarapa je takoše pomenuo i nasilje koje proizilazi iz medija i naveo kako je nasilje u Srbiji tradicija.

Tribinu je posetilo preko 60 ljudi. Druga polovina tribine je bila posećena interakciji sa publikom među kojom se našao Toma vukić iz Demokratske omladine sa pitanjem medijskog linča i pripreme atentata na Zorana Đinđića, kao i pitanjem cenzure u medijima. Lazar Pavlović iz „Gej strejt alijanse“ zamolio je govornike da komentarišu evidentnu razliku u medijskom izveštavanju o Prajdu iz 2009 i 2010 godine. Petar Milićević iz „Evropa nema alternativu“ je prokomentarisao medijsku glorifikaciju smanjenja kazne za nasilna krivična dela i pomenuo značaj i ulogu interneta i internet foruma u širenju dezinformacija i govora mržnje.

Tribina je bila najavljena putem 50 plakata koji su lepljeni na Filozofskom, Filološkom, Geografskom, Mašinskom, Arhitektonskom, Građevinskom i Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, Studentskom gradu, putem Facebook grupe „Evropa nema alternativu“ i Fridrih Ebert Beograd kao i putem elektronske pozivnice i najave u listu „Danas“ koju je slao Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Dušan Zlokolica                                                                                                     14. April 2011.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: