Skip to content

Tribina 4. u CZKD-u

June 1, 2011

Tribina 4 : „UZROCI NASILJA U POLITICI“

 

Fondacija Fridrih Ebert u saradnji sa pokretom „Evropa nema alternativu“ organizovala je, 13 maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju, tribinu pod nazivom „Uzroci nasilja u politici“.

Ovo je bila četvrta u nizu tribina koje se bave uzrocima nasilja među mladima u Srbiji. Ovoj tribini prethodile su tri tribine koje su se bavile uzrocima nasilja u obrazovanju, kulturi i medijima.

Na tribini su govorili:

–          Vesna Pešić,

–          Slaviša Orlović,

–          Čedomir Čupić.

Tribinu je moderirala Jelena Ivančević, jedna od osnivačica pokreta „Evropa nema alternativu“ i bivša aktivistkinja „Studentske unije Srbije“.

Glavne teme o kojima je bilo reči na tribini bili su govor mržnje, nasleđe iz perioda 90-ih, promoterima nasilja i njihovoj ulozi u javnom životu, takođe je bilo reši i o ulozi interneta, društvenih mreža i ulozi političara u stvaranju atmosfere u kojoj je nasilje svakodnevica, čak i prihvaćeno ponašanje sa kojim se treba usaglasiti.

Vesna Pešić je govorila o nasilju u politici iz perioda posle „petog oktobra“, uticaju obaveštajnih službi u kreiranju atmosfere nasilja i podsticanju nasilja u političkom životu. Takođe je navela da zbog ne dovršenih reformi državnih institucija one se stavljaju na stranu nasilnika, navodnih patriota.

Čedomir Čupić je govorio o ulazu nasilnika u politiku, prisustvu Arkana u parlamentu kao primeru rušenja institucija. Profesor Čupić je takođe govorio i o školskim primerima pojmova i prisustva nasilja na političkoj sceni Srbije.

Slaviša Orlović fokusirao svoje izlaganje na pojmove nenasilnog otpora i slobode kao odsustva nasilne prinude. Strah je odraz vezivnog tkiva represivnih režima koji se služe nasiljem za opstanak na političkoj sceni, naveo je profesor Orlović i dodao da je tradicija nasilja, kakvo danas poznajemo u savremenoj politici, počela sa Miloševićevom vladavinom i skupom na Gazimestanu.

Tribinu je posetilo preko 40 ljudi koji su aktivno učestvovali postavljajući pitanja uvodničarima i dodajući svoje komentare na teme koje su otvorene u prvom delu tribine.

Tribina je bila najavljena putem Facebook grupe „Evropa nema alternativu“ i Fridrih Ebert Beograd kao i putem elektronske pozivnice i najave u listu „Danas“ koju je slao Centar za kulturnu dekontaminaciju.

 

Dušan Zlokolica

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: