Skip to content

Tribina 6. u CZKD-u

October 16, 2011

Tribina 6: „UZROCI NASILJA U SPORTU“

Fondacija Fridrih Ebert organizovala je 5-og Oktobra 2011. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju, tribinu pod nazivom „Uzroci nasilja u sportu“.

Na petoj u nizu tribina koje se bave uzrocima nasilja među mladima u Srbiji govorilo se o nasilju na sportskim igralištima, navijačkim grupama i pojmu huliganizma.

Na tribini su govorili:
– Prvoslav Plavšić,
– Ratko Božović,
– Zoran Dragišić.

Prvoslav Plavšić je govorio o statističkim podacima i huliganizmu iz ugla psihološkog proučavanja pojma kao i studiji pod nazivom „Mediji, sport i nasilje“ koju je podržalo Ministarstvo omladine i sporta.
Ratko Božović je istakao postojanje kontinuiteta u nasilju kao posledicu haotičnog društva. U huliganizmu sport nije glavna tačka podsticaja i time se ubija igra i pojam sportskog nadmetanja i ulazi u polje kriminala a često i politike.
Profesor fakulteta za Bezbednost, Zoran Dragišić istakao je da su navijači uvek instrumentalizovani i sa tribina se često može čuti kojim putem će društvo ići. Dragišić je na tribini govorio i o istoriji organizovanih navijačkih grupa, od 1950-te godine do danas, kao i istoriji instrumentalizacije navijačkih grupa od strane službi bezbednosti i pojave kriminalnih elemenata.

Tribinu je posetilo oko 30 ljudi koji su aktivno učestvovali postavljajući pitanja uvodničarima i dodajući svoje komentare na teme koje su otvorene u prvom delu tribine.

Tribina je bila najavljena putem 50 plakata okačenih na Filozofskom, Filološkom, Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu kao i Studentskom gradu. Najava je bila objavljena i putem Facebook grupa „Evropa nema alternativu“ i Fridrih Ebert Beograd kao i putem elektronske pozivnice i najave u listu „Danas“ koju je slao Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Dušan Zlokolica

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: