Skip to content

Tribina 7. u CZKD-u

December 9, 2011

Tribina 7: „UZROCI NASILJA U RELIGIJI“
Fondacija Fridrih Ebert organizovala je 23. Novembra 2011. godine u 18h u Centru za kulturnu dekontaminaciju, tribinu pod nazivom „Uzroci nasilja u religiji“.
Na sedmoj u nizu tribina koje se bave uzrocima nasilja među mladima u Srbiji govorilo se o uzrocima nasilja koji proizilaze iz nastupa predstavnika religijskih zajednica u Srbiji i regionu, nedostatku jasnog odnosa crkve i države, pitanjima odnosa religije i nasilja i uticaju SPC na državu i društvo.
Na tribini su govorili:
– Svenka Savić,
– Lino Veljak,
– Mirko Đorđević
– Aida Ćorović.

Profesorka Svenka Savić je govorila o delovanju Srpske Pravoslavne crkve kroz obrazovni sistem i iznela podatke o delovanju kroz udžbenike za veronauku koji govore o razlikama između crkava na negativan način, takođe je govorila i o položaju žena u religiji sa fokusom na Hrišćanstvo. Takođe je govorila i o feminističkoj teologiji.
Profesor Lino Veljak je fokus svog izlaganja posvetio filozofskim strukturama religija i pitanju patrijarhata i uzrocima nasilja koji proizilaza iz patrijarhalne strukture moći. Profesor Veljak navodi kako patrijarhat u religiji proizvodi nasilje kao temeljni princip međuljuckih odnosa.

Mirko Đorđević se obratio sa tezom odnosa religije i pitanja društvene moći i vlasti „na zemlji“ koju sprovodi država. Dominacija crkve u istoriji podržava moć države i ističe neraskidivu vezu između crkve i nasilja jer se nasilje sprovodi u ime boga.
Aida Ćorović je govorila o pitanjima položaja Islama u svetu i položaju Islama i islamskih vernika u Srbiji. Aida je istakla i odnos drzave Srbije prema Islamskoj zajednici i samo stanje islamske zajednice u Srbiji. Takođe se osvrnula i na nedostatak adekvatnog dijaloga i stručnjaka po pitanju islamske religije na našim prostorima.

Tribinu je posetilo oko 50 ljudi koji su aktivno učestvovali postavljajući pitanja uvodničarima i dodajući svoje komentare na teme koje su otvorene u prvom delu tribine. Prvo pitanje iz publike postavio je sveštenik Srpske Pravoslavne crkve Ugrin Popović komentarišući izlaganja uvodničara izazvavši burnu reakciju publike.
Na tribini se obratila i Borka Pavićević, Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju kao i predstavnici organizacije „Ateisti Srbije“, „Žene u crnom“ i drugi brojni posetioci.

Tribina je bila najavljena putem 50 plakata okačenih na Filozofskom, Filološkom, Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu kao i Studentskom gradu.
Najava je bila objavljena i putem Facebook grupa „Evropa nema alternativu“ i Fridrih Ebert Beograd kao i putem elektronske pozivnice i najave u listu „Danas“ koju je slao Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Dušan Zlokolica

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: